Principeakkoord over mestcrisis

De zuivelsector heeft met staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) een principeakkoord bereikt over een pakket aan maatregelen om een mestcrisis te bedwingen. Eerder deze week spraken onder andere LTO Nederland, banken, de zuivelindustrie en diervoedingsbedrijven over ingrijpende maatregelen om de veestapel te verkleinen.

Nederland moet maatregelen nemen om een belangrijke Europese uitzonderingspositie te behouden. Zonder de zogenoemde derogatie mogen boeren minder mest verwerken op hun land. De schade kan oplopen tot honderden miljoenen euro’s.

Nek uitsteken

Het pakket aan maatregelen is voldoende om de hoeveelheid mest en fosfaat in 2017 onder het Europees plafond te brengen, laat staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) vandaag per brief aan de tweede kamer weten. “De sector neemt zijn verantwoordelijkheid. Waardering voor het feit dat melkveehouders, zuivelorganisaties, veevoerindustrie, banken en milieuorganisaties allemaal hun nek uit steken.”

De details van het pakket aan maatregelen worden morgen bekendgemaakt. Eerder liet staatssecretaris Van Dam doorschemeren dat er gewerkt wordt aan verbetering van het voer en een stoppersregeling. De bewindsman bood eerder aan om 23 miljoen Europees crisisgeld beschikbaar te stellen voor het opkopen van koeien.

Bron: telegraaf 17 november 2016

Zie ook: LTO nederland