Eerlijk duurt het langst

Duurzaamheid is hot. Oók in de veehouderij. Uit onderzoek blijkt dat 74% van de Nederlanders wil weten hoe diervriendelijk vlees en andere dierproducten zijn geproduceerd. Als consumenten weten waar hun vlees, zuivel en eieren vandaan komen , kunnen zij een afgewogen keuze maken.

Dierenwelzijn centraal

Bij de ontwikkeling van nieuwe producten, spelen dierenwelzijn en aandacht voor het milieu een belangrijke rol. Steeds nadrukkelijker wordt ook vanuit de overheid duurzame innovatie in de veehouderij bevorderd. Er zijn duurzaamheidsdoelstellingen vastgelegd op het gebied van ammoniakemissie, dierenwelzijn, diergezondheid en energie. Voor ieder thema is een maatlat met strenge eisen opgesteld waarvoor een puntenwaardering geldt. Veestallen die voldoen aan de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) tonen betrouwbaar aan dat wordt voldaan aan deze duurzaamheidsdoelstellingen.

Omschakelen naar emissiearme stallen vergt voor veel melkveehouderijen forse investeringen. Maar melkveehouders weten als geen ander dat het optimaliseren van de leefomstandigheden van koeien essentieel is. Het draagt bij aan een beter resultaat. Koeien produceren immers meer melk wanneer ze zich prettig voelen in hun omgeving. Daarnaast kunnen bedrijven fiscaal voordelig investeren in duurzame stallen door gebruik te maken van de fiscale stimuleringsregelingen Milieu-investeringsaftrek (MIA) en/of Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil).

Duurzaam boeren loont

Omschakelen naar emissiearme stallen vergt voor veel melkveehouderijen forse investeringen. Maar melkveehouders weten als geen ander dat het optimaliseren van de leefomstandigheden van koeien essentieel is. Het draagt bij aan een beter resultaat. Koeien geven immers meer melk wanneer ze zich prettig voelen in hun omgeving. Daarnaast kunnen bedrijven fiscaal voordelig investeren in duurzame stallen door gebruik te maken van de fiscale stimuleringsregelingen Milieu-investeringsaftrek (MIA) en/of Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil).

Samen innoveren in de stal van de toekomst

Den Boer beton loopt voorop als het gaat om innovatieve en duurzame producten voor de agrarische sector. Samen met partners zijn wij altijd op zoek naar oplossingen die nóg beter zijn.

Optimale beloopbaarheid met geprofileerde sleufvloer

De geprofileerde sleufvloer van Den Boer beton mag volgens het Ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie nu officieel gebruikt worden als emissiearme vloer. Het unieke van deze vloer is dat de urine in de smalle sleuven gaat staan, waardoor de koe op een droge vloer loopt. De mestschuif die 12 keer per dag de dikke fractie aan het einde van de stal afstort, zorgt ervoor dat de vloer goed schoon gemaakt wordt. Met het schuiven spoelt de urine over de vloer en zorgt dat deze vochtig blijft. Dit voorkomt het bekende mestfilmlaagje. Samen met de unieke noppenprofilering zorgt dit voor een optimale beloopbaarheid.

Groen Vlag Plus, koploper op de RAV lijst

De Groene Vlag Plus roostervloer is het meest grensverleggende emissiearme vloersysteem van dit moment. Met de indrukwekkende en revolutionaire emissiewaarden van 6,0 kg NH3 bij opstallen, realiseert Groene Vlag Plus een reductie van meer dan 50% ten opzichte van de wettelijke norm van 13,0 kg NH3 per dierplaats per jaar.

 

De Groene Vlag Plus roostervloer is bedekt met een bolle thermoplastische rubberen toplaag, waar mest en urine snel vanaf lopen. De rubberen elementen zijn met elkaar verbonden door goed sluitende afdichtflappen. Door het gewicht van mest en urine openen en sluiten de afdichtflappen zich vanzelf. Dit zorgt ervoor dat de ammoniakuitstoot vanuit de mestkelder te verwaarlozen is.

De rubberen elementen bestaan uit een stevige slijtvaste toplaag en een zachte tussenlaag met luchtkamers. Het ontwerp zorgt voor maximaal comfort voor klauwen, vermindert glijpartijen en veert mee onder het gewicht van de dieren.

Het systeem is opgenomen op de RAV-lijst (BWL-2010.30 en BWL-2010.31) en past, zowel op het gebied van ammoniakreductie als dierenwelzijn, in de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV).

Duurzame weideverharding

Behalve zeer goede oplossingen in duurzame stalvloeren heeft Den Boer beton ook nog een prachtige oplossing voor het duurzame weide verharding: de Groenspoorplaat®. Deze plaat is speciaal ontworpen voor het maken van een groene, maar stabiele rijbaan in het weiland. Het gras groeit door de open gatenconstructies waardoor een veilige maar onzichtbare toegangsweg ontstaat, of het nu gaat om een padbreedte van 3,30 meter met een aslast van 10 ton of een padbreedte van 2,80 meter met een aslast van 8 ton.

De Groenspoorplaat® is geconstrueerd voor verwerking in de breedterichting. Toepassing van de platen als spoor van 55 cm is daarom niet toegestaan. Voor situaties waarbij een kavelpad bereden gaat worden door wegverkeer is er een speciale versterkte Groenspoorplaat® van 165x55x16 cm. Deze plaat is leverbaar op bestelling.